top of page
molybdeenplaten.jpg

GEREEDSCHAPPEN VOOR GIETEN EN BEWERKEN

gietvorm-inzetstuk.jpg

Gietvorm inzetstukken

DENSIMET® inzetstukken.
Voor perfect aluminium gieten.
Tijdens het aluminium gietproces wordt de smeltmassa in de vorm gegoten of geperst.  Dit proces wordt bijvoorbeeld toegepast bij de fabricage van cilinderkoppen, velgen en vele andere aluminium gietprocessen. 

 

Hierbij wordt de vorm elke keer blootgesteld aan de smeltmassa bij temperaturen van meer dan 600°C : de inzetstukken van de wolfraam legering DENSIMET® en de molybdeen legering TZM verwerken dit moeiteloos.
De voordelen zijn :

 • Kortere productiecycli

 • Oppervlakte van topkwaliteit van Uw producten 

 • Langere vormlevensduur

 • Geen scheuren in de gietinzetstukken

extrusie-vormstukken.jpg

Extrusie vormstukken

MHC inzetstukken voor extrusie vormstukken.

 

Extrusie persen worden gebruikt om non-ferro metalen vorm te geven zoals brons, koper-nikkel en aluminium-brons, alsmede bij staven, draden en buizen in roestvrij staal.  Het metaal wordt eerst opgewarmd tot de smeedtemperatuur en dan door de extrusievormen geperst aan de hand van een ram.  Hierdoor krijgt het metaal haar buitenvorm.

 

Extrusie vormen worden blootgesteld aan hoge mechanische drukken.  Een belangrijke hoeveelheid wrijvingswarmte wordt opgewekt tussen het vormstuk en het werkstuk.  Duidelijk een job voor het materiaal van Plansee.  Door kleine hoeveelheden hafniumcarbide toe te voegen, past Plansee haar molybdeen aan om een lange levensduur te bekomen voor de extrusiepers

Molybdeen-hafniumcarbide (MHC)  is hoogst hittebestendig, heeft een hoog niveau van thermische geleidbaarheid, aan lage thermische uitzetting en een hoge rekristaliseringstemperatuur.  MHC behoudt haar vorm zelfs bij temperaturen tot 1.550°C.  Bij temperaturen tot 800°C is MHC geschikt voor gebruik als inzetvormstuk.  Bij hogere temperaturen raadt Plansee aan om vormstukken uit uitsluitend MHC toe te passen.

De voordelen voor een lange levensduur zijn :

 • Optimale vormvastheid en vormstabiliteit

 • Verminderde kans op scheuren bij hoekige profielen

 • Hoge thermische stabiliteit

 • Hoge thermische geleidbaarheid

 • Lage thermische uitzetting

 • Geen koud broosheid

 • Goede elastische vervormbaarheid op temperatuur

 • Zeer hoge herkristallisering temperatuur.

hot-runner-spuitmonden.jpg

Hot runner spuitmonden

Spuitmonden voor hot runner spuitvormen
Kunststof spuitgieten wordt gebruikt bij de productie van plastic producten.

 

Vloeibaar kunststof wordt getransporteerd door een hot runner ( verwarmd kanaal).  De kunststof word geïnjecteerd in een mal doorheen deze hot runner. Bij vele kunststoffen is een uiterst precieze procestemperatuur noodzakelijk.  Bij de minste  oververhitting kan het materiaal beschadigd worden.

 

Wanneer de temperatuur te bruusk daalt, stolt de kunststof en vloeit niet meer optimaal in de spuitvorm.  Warmte overdracht in de hot runner is hierbij essentieel.
Om de kunststof op de juiste temperatuur te houden wordt de spuitmond uitwendig verwarmd met opwarmingsspoelen.  Alleen op het uiterste einde - de zogenaamde spuitmond - is er geen verwarmingsuitrusting aanwezig.  De opgewarmde spuitmond zelf moet de warmte overdragen op de kunststof.  Dientengevolge is de thermische geleidbaarheid van het materiaal cruciaal.  Bij conventionele metalen zoals staal , is dit niet voldoende.  Koper heeft wel die goede geleidbaarheid maar kan dan weer niet weerstaan aan de abrasieve kunststof.

 

De ideale tip : Titanium-Zirkonium-Molybdeen
TZM heeft een uitzonderlijke hoge thermische geleidbaarheid van 140 W/mK gekoppeld aan een uitstekende hitte- en corrosiebestendigheid.  TZM is makkelijker te bewerken dan titanium.  Indien een uitgesproken hoge materiaalhardheid noodzakelijk is, kan TZM verder gehard worden door het te onderwerpen aan het Plansee SHN proces na de bewerking.

Smeedvormen

Isothermische smeedvormen
Tijdens het isothermisch smeden, hebben het gereedschap en het werkstuk dezelfde temperatuur.  De vlotte doorstroming van het materiaal is verzekerd gedurende de volledige bewerkingstijd. 

 

Dit betekent dat een lagere smeedkracht nodig is tijdens isothermisch smeden dan bij de conventionele methoden.
Om het isothermisch smeden van moeilijke materialen zoals legeringen op basis van nikkel of titanium, produceert Plansee uitzonderlijk sterk en hittebestendige smeedvormstukken uit TZM en MHC.

 

Als materialen geconfronteerd worden met uitzonderlijke uitdagingen, voegt Plansee Titanium en Zirkonium toe om de microstructuur van zuiver molybdeen te versterken. Mo-Ti vast mengsel en Ti-Zr carbide verzekeren de optimale sterkte bij temperaturen tot 1.400°C.
Wat heeft TZM meer dan zuiver molybdeen ?

 • Beter kruipweerstand

 • Hoger herkristaliseringstemperatuur

 • Grotere thermische stabiliteit

erosieelectroden.jpg

Erosie elektroden

Laat Uw erosiemachine vonken geven
Door vonkerosie kunnen zelfs de meest harde werkstoffen zoals gehard staal, titaan en hardmetalen bewerkt worden.  

De bewerking bestaat uit een thermisch, eroderend proces : Tussen een elektrode en het te bewerken onderdeel dat elektrisch geleidend moet zijn, ontstaan ontladingen.  De vonkenboog blaast kleine deeltjes uit het werkstuk weg.  Door een gerichte sturing ontstaat de gewenste vorm en oppervlakteafwerking.

 

 

SPARKAL® Erosie-elektroden
De Plansee erosie-elektroden op basis van wolfraam zorgen ervoor dat de vonken probleemloos overspringen.  Plansee heeft reeds 60 jaar ervaring met deze techniek.  Zij heeft voor deze toepassing een speciaal WCu-basismateriaal ontwikkeld - de  SPARKAL® erosie-elektroden.   Zij worden getypeerd door een zeer geringe slijtage, een optimale kantscherpte, zijn makkelijk te bewerken en bereiken een zeer hoge efficiëntie.

trilling-dempende-gereedschap.jpg

Trilling dempende gereedschapshouders

Uitstekende demping.
Met DENSIMET® gereedschapshouders.
Of je nu klinknagelt, boort, slijpt of draait : het bewerken van lichte, zachte materialen kan regelmatig resulteren in oscilleren, trillen of geluidsoverlast.
Met de Plansee trildemping gereedschapshouders gemaakt uit DENSIMET is stil en trillingvrij bewerken totaal geen probleem. Het wolfraam aandeel van meer dan 90% bezorgt de DENSIMET® legering een zeer hoge dichtheid en rekmodulus.  De toevoeging van nikkel en ijzer verhoogt de rekbaarheid.  Gewapend met deze eigenschappen is dit product tegelijkertijd stijf en trillingsdempend waardoor het ideaal bruikbaar is voor gereedschapsstaven.

Plansee levert gereedschapshouders gemaakt uit de wolfraam legering DENSIMET voor boorstaven, slijpassen, gereedschapsstaven en vele types van precisie gereedschappen waarbij het dempen van trillingen noodzakelijk zijn voor een vlotte zachte bewerking.  Plansee zal deze gereedschappen maken volgens klantspecificaties en speciale eisen.

 

Trillingsdempende boorstaven
vervaardigd uit DENSIMET® 176.
Dankzij de combinatie van de hoge densiteit en de hoge Young's modulus, DENSIMET® 176 is de perfecte oplossing voor het absorberen van trillingen bij ingeklemde stukken met een lengte die 15 maal de diameter van het stuk bedraagt.

laselectroden-tig.jpg

Laselektroden

TIG laselektroden
Wanneer hooggelegeerd staal of aluminium materialen moeten verbonden worden zijn uniforme, zuivere verbindingen essentieel.  Het TIG (Tungsten Inert Gas ) lassen biedt hier een oplossing.  Bij dit proces wordt een boog getrokken tussen de wolfraam elektrode en het werkstuk. 

 

De boog warmt de materialen op die moeten verbonden worden tot ze smelten en in elkaar vloeien.  Na het stollen van het materiaal zijn de werkstukken stevig aan elkaar gelast.

Plansee heeft de juiste laselektroden voor U.  Bestel ze direct op de Plansee web shop en vraag ze aan bij OCT.  Wij helpen U graag voort.

 

Wanneer er geen twijfel mag zijn :Plansee
De Plansee TIG laselektroden zijn uw garantie voor een uniforme kwaliteit.  Ze combineren goede ontsteking- en herontstekingeigenschappen, hoge stroomdoorvoer capaciteit en een excellente levensduur.  Ze kunnen zowel bij DC als AC toegepast worden.

Kijk voor meer informatie op de uitgebreide site van onze partner Plansee, de nummer 1 in de wereld van refractaire metalen.

bottom of page